Ρωτήστε το γιατρό

22 210 80900

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 21:00

2221080900

Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 21:00

Ολοκληρωμένες μαιευετικές,
γυναικολογικές - χειρουργικές υπηρεσίες

Breast Pap Halo Test

ΠροΕμμηνόπαυση - Dr. Γιώργος Σάρλης

Νέα εξέταση για υγιές στήθος.

Το Breast Pap Halo Test είναι μια καινούρια μέθοδος που «βλέπει» αν ο μαστός είναι υγιής μέσα από το έκκριμα της θηλής. Ο Γιώργος Σαρλής, μαιευτήρας – γυναικολόγος, εξηγεί τι προσφέρει η τεχνολογία που εφαρμόζεται και στην Ελλάδα.

Το Τεστ Παπ Μαστού Ηalo είναι μια απλή, ανώδυνη, μη επεμβατική και χωρίς ακτινοβολία τεχνική, διάρκειας 5’, που ανιχνεύει
από το έκκριμα της θηλής (ΝΑF) αν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Με τη μέθοδο αυτή εξετάζονται οι αλλαγές των επιθηλιακών κυττάρων των γαλακτοφόρων πόρων πριν αυτές εξελιχτούν από μια απλή ατυπία σε καρκίνο, μέχρι και οχτώ χρόνια νωρίτερα. 

Σκοπός του τεστ Halo, που στηρίζεται στο γνωστό τεστ Παπανικολάου, είναι να μειώσει τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του πρώτου σε θνητότητα καρκίνου σε γυναίκες ηλικίας 30-50. Συνιστάται σε όλες τις γυναίκες μεταξύ 25-55 ετών μία φορά το χρόνο. Από τις τελευταίες το 1% θα παρουσιάσει ατυπία σε έκκριμα θηλής, γεγονός που προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας κατά 4-5 φορές. Αν μια γυναίκα έχει ατυπία, δεν σημαίνει ότι νοσεί, ούτε ότι θα νοσήσει. Οι περισσότερες γυναίκες με ατυπία δεν θα εμφανίσουν καρκίνο.

Οι έρευνες όμως έχουν δείξει ότι σε όλα τα περιστατικά διηθητικού καρκίνου του μαστού προϋπήρχε αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της ατυπίας). Η μέθοδος αυτή, λοιπόν, βοηθάει τις γυναίκες να ελέγξουν αν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, ώστε σε τέτοια περίπτωση να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο με επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις (υπέρηχος, μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία) ή ακόμα και με αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Δηλαδή μείωση καπνίσματος, απώλεια βάρους και προληπτική φαρμακευτική αγωγή, παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της ατυπίας. Από τις γυναίκες που θα ελεγχθούν για έκκριμα θηλής, το 40% δεν θα παρουσιάσει τέτοιο υγρό.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι αυτό το ποσοστό έχει μικρότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού για το χρόνο που έκανε την εξέταση.
Το Breast Pap Halo Test δεν αντικαθιστά καμία άλλη διαγνωστική τεχνική, έρχεται όμως να συμπληρώσει το κενό που υπήρχε στην πρόληψη, μιας και όταν εμφανιστεί η βλάβη στη μαστογραφία έχουν ήδη περάσει οχτώ με δέκα χρόνια. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, ασυμπτωματικές ή μη, καθώς και σε εκείνες που έχουν ιστορικό στη συγκεκριμένη ασθένεια (είτε ατομικό είτε οικογενειακό). Χρησιμοποιήσαμε τον όρο «τεστ Παπ» προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ερευνητή, ώστε η προληπτική μέθοδος να γίνει συνείδηση όλων των γυναικών, όπως συνέβη και με το τεστ του τραχήλου της μήτρας.

Όλοι, γιατροί και μη, γνωρίζουμε ότι η πρώιμη ανίχνευση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πηγή: ELLE

Που θα μας βρείτε

Μεσογείων 2-4 (Πύργος Αθηνών, Κτίριο Α’), 8ος Όροφος.

Τρίτη και Παρασκευή 09:00-11:00
Τετάρτη 16:00-21:00

Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Μαρούσι.

Καθημερινά και όλο το 24ωρο

Νεοφύτου 48Α, Χαλκίδα.

Δευτέρα – Παρασκευή (Εκτός Τετάρτης) 15:00-21:00
Τρίτη, Παρασκευή 11:00-14:00